Dánsko - Lotyšsko 3:2 pp a sn v D-skupine - proti Slovákom Dáni

04.05.2011 Celý región

Bratislava 4. mája (TASR) - Hokejisti Dánska zvíťazili v stredu vo svojom poslednom zápase v D-skupine majstrovstiev sveta nad Lotyšskom 3:2 po predĺžení a samostatných nájazdoch a zabezpečili si účasť v osemfinálovej fáze. Na jej záver sa v pondelok o 12.15 stretnú so Slovákmi.

Hrdinom zápasu bol Mads Christensen, ktorý v riadnom hracom čase strelil oba góly svojej krajiny a ako jediný aktér premenil samostatný nájazd. Lotyši tak budú bojovať len v skupine o záchranu.

A-skupina, 3. kolo:

Dánsko - Lotyšsko 3:2 pp a sn (1:0, 1:2, 0:0 - 0:0, 1:0)
Góly: 2. Christensen (Jakobsen, Mads Bodker), 29. Christensen (Nielsen, Hardt), rozhodujúci nájazd: Christensen - 24. Cipulis (Cibulskis, Niživijs), 36. J. Redlihs (Niživijs, M. Redlihs)
Rozhodcovia: BALUŠKA (SR), Burchell (Kan.) - Arm (Švaj.), Hollenstein (Rak.)
vylúčení: 6:7 na 2 min
presilovky: 1:1
oslabenia: 0:0
8870 divákov.

Dánsko: Andersen - Nielsen, Lassen, K. Jensen, Jesper Jensen B, Mads Bodker, Hersby - Green, Starkov, Hardt - Madsen, Dresler, Jesper Jensen - Jacobsen, Christensen, Mikkel Bodker - Storm, Degn
Lotyšsko: Masalskis - Rekis, Pujacs, K. Redlihs, Cibulskis, Sotnieks, J. Redlihs - Niživijs, Vasiljevs, Cipulis - Darzinš, Džerinš, M. Redlihs - Saulietis, Kenins, Ankipans - Bukarts, Berzinš, Meija - Pečura

Súboj o poslednú postupovú priečku v D-skupine odštartovali lepšie Dáni, ktorí na svojho súpera hneď po úvodnom buly vybehli a v 2. minúte sa dostali do vedenia. Lotyši nepokryli pri ľavom kruhu voľného Madsa Christensena a ten presnou strelou vymietol pravý horný roh Masalskisovej bránky. V prvej polovici úvodného dejstva mali viac z hry severania, no postupne sa prebrali aj Lotyši. V 15. minúte sa Meija dostal až pred brankára Andersona, no ten rýchlo stiahol betóny a následne nepochodil ani J. Redlihs.

Lotyši veľmi dobre forčekovali, z čoho plynuli dánske chyby v rozohrávke a aj faul na začiatku druhej tretiny. Hostia síce početnú výhodu ešte nezúročili, no hneď po jej konci sa po tvrdej strele Cibulskisa a pohotovému teču Cipulisa dočkali vyrovnania na 1:1. Vlastnou nedisciplinovanosťou sa však pripravili o vedenie, keď zbytočnými faulmi ponúkli súperovi dve presilovky po sebe a tú druhú potrestal opäť Christensen. Aj ďalšie minúty rozkúskovali zbytočné útočné fauly a chyby. V 36. minúte tak počas ďalšej presilovky vyrovnal Jekabs Redlihs na 2:2.

Úvod tretej tretiny priniesol infarktové chvíle pre lotyšského brankára Masalskisa. Najprv pohotovo zlikvidoval strelu Mikkela Bodkera, ktorá mierila do šibenice a vzápätí sa iba prizeral delovke z hokejky Madsa Bodkera, ktorá opečiatkovala žŕdku. Postupne však prevzali iniciatívu Lotyši, chýbali im však gólové šance. Dáni sa sústredili hlavne na defenzívu a keď prečkali aj oslabenie v samom závere a gól nepadol ani v predĺžení, o víťazovi rozhodli až samostatné nájazdy. V nich mali viac šťastia Dáni, keď sa ako jediný aktér presadil Mads Christensen.
 

Vyberte región